Bruksgatan 28, 695 72 RÖFORS
0584-52009, 070-2267726
nza469b@telia.com
Om oss
Historien om Röfors vandrarhems tillkomst!

Denna historia börjar redan för 20 år sedan när Göran Elestedt mötte Elisabet på ett bibliotek i centrala Örebro. De började träffas allt oftare och gifte sig tillslut.

Vi hoppar 13 år framåt och kommer till Danmark, där en trebarnsfamilj bilar runt och febrilt letar efter den vandrarhemsskylt, som förhoppningsvis leder till det vandrarhem de har bokat rum på. Dessa skyltar ledde ibland till vackra fräscha och välskötta vandrarhem med förvånande låga priser, och ibland till äckliga vanvårdade platser som inte borde kallas offentlig byggnad med skrämmande höga priser. Men nu hade en ide ploppat upp i Görans huvud: han ska starta ett vandrarhem. Men som med alla andra barnfamiljer så brukar de flesta av herrn i husets idéer med tiden rinna ut i sanden, vilket denna också gjorde. Dels fanns det inte tid och plats och sedan var det dära med pengar.
En ide var att smälla upp en massa småstugor ovanför det stora huset i Vintrosa där delar av familjen nu är bosatt, men den rann ur öronen när ungarna i huset hade lärt sig vad ordet shoppa betydde, och helt plötsligt börja tro att föräldrar bara var till för att ge en månadspeng, skjutsa en till ens alla aktiviteter och skämma ut en inför alla på föräldramötena och andra tillställningar i skolan.(det sista var också sant men föräldrar vägrar erkänna sådant.)(här kan ni sluta läsa om ni inte vill läsa massa strunt och hoppa över till *på nästa sida)
Sedan upptäckte dottern i huset sina många talanger och hade snart fler fritidsaktiviteter i veckan än fingrar på handen, och man behöver bara gissa en gång för att veta vem som var den trogna chauffören. Och att bränna 7 tusen på en ny fiol med tillbehör vartannat till vart tredje år är inget man gör varje dag. Sedan ville den smått bortglömde yngre sonen ha en fyrhjuling på 500kb för 30 tusen, som ändå går sönder vart tredje till fjärde månad trots mulle meck som vi har till grannes små framsteg, och måste lagas för lika mycket .(Men när den funka var den mycket användbar). Sedan spenderade den äldsta sonen hela sin månadspeng och halva barnbidraget på ett löjligt kortspel där det hela verkade gå ut på att ha det läskigaste kortet med konstigaste användningsområdet. Och korten passa bättre som brasved. Sedan ville tanten i huset ha en vinterträdgård samtidigt som herrn själv ville ha ett bibliotek till alla sina böcker.
Men som sagt, frugan går först och en vinterträdgård blev det, men fruns drömmar om att kunna sitta i vinterträdgården och dricka kaffe sena vinterkvällar gick i stöpet när dottern ville ha fåglar i stället då hon förstod att förhandlingarna om en häst skulle ta några år. Herrn blev överförtjust över frågan och snickrade genast ihop en voljär, där det snart kryllade av fåglar. Snart fanns det så mycket olika djur där att frugan bara gick dit in (sprang) för att rädda sina pelargoner. (herrn själv fick sitt bibliotek tillslut).
*Den dära iden om att starta vandrarhem fick fart igen när herrn hösten 2007 såg att Röfors gamla skola var till salu av kommunen i tidningen. Han och numera tanten gick på visningen och han vart alldeles till sig. Tänk att öppna vandrarhem med loppis och kafe här! Vilket guldläge! För att kunna välja köpare krävde kommunen att man skulle skriva ner sin ide och skicka in den till dem. Våran herre i huset gjorde detta och spänningen vart olidlig.
Valet stod mellan familjen Elestedt, och några andra familjer från bland annat Sverige och Tyskland. Kommunen litade inte på tyskarna av flera skäl och svenskarnas ide var inte vattenfast, så det vart Elestedt som fick köpa kåkarna. Och den 24 maj 2008 öppnade Röfors Vandrarhem. Gissa om dottern i huset var sur, eftersom att nu var hennes chanser att få en häst lika med noll, och gissa vem som fick sitta timme efter timme och plocka upp och sälja i loppisen? Resten av familjen var lagom nöjda; tanten eftersom att hon blev av med allt skräp i huset till loppisen och inredning, äldsta sonen (Erik) hade nu ett fast jobb och bostad så länge han sköter sig och den lite yngre sonen, mellanbarnet karl hade huset för sig själv och FF nästan hela sommaren. Och i den banan fortsatte det, och så länge den gamla skolan står kvar kommer en Elestedtare att äga den.

Nu är det bara en sak kvar för mig att säga som Vandrarhemmets skribent,
Välkommen till Röfors Vandrarhem
Önskar Familjen Elestedt
MVH Sara Elestedt (14 år)

Facebook
Facebook